Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Οι ευθύνες για την κατάρρευση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης





Η Ν/Ζώνη, η μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αποτελούσε μέχρι το 2008 που κατέρρευσε το βασικό οικονομικό πνεύμονα. Αυτό γιατί διασφάλιζε την απασχόληση σε χιλιάδες άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους εργαζομένους και ελεύθερους
επαγγελματίες, τη λειτουργία εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον βασικό αιμοδότη για χιλιάδες εμπορικά καταστήματα, τεχνικά γραφεία, εφοδιασμούς πλοίων.

Σήμερα η Ν/Ζώνη είναι ένας σωρός ερειπίων, ένας ακόμα διαλυμένος κλάδος σε μία διαλυμένη χρεοκοπημένη χώρα. Οι ένοχοι και οι αιτίες πολλές. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί οδήγησαν και τη Ζώνη και τη χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση.

-Δεν αξιοποιήθηκαν τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ν/Ζώνη.
-Δεν μπόρεσαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι, εργοδότες , η πολιτεία να αντιδράσουν θετικά στην πορεία μαρασμού και διάλυσης του κλάδου.
-Η πολιτεία κυβερνήθηκε από λαμόγια που βασικό ενδιαφέρον τους ήταν τα δημόσια ταμεία
-Οι εργαζόμενοι εκπροσωπήθηκαν με στείρες μικροκομματικές σκοπιμότητες ενώ οι εργοδότες στην πλειοψηφία τους λειτούργησαν και λειτουργούν τυχοδιωκτικά


Οι όποιες θετικές προσπάθειες αναποτελεσματικές και ανεπαρκείς. Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε τον κλάδο απροετοίμαστο και τους άμεσα ενδιαφερόμενους να συνεχίζουν το παλιό βιολί σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα. Σήμερα που η μεγάλη απογοήτευση και το ''δεν γίνεται τίποτα'' κυριαρχούν, που η έντονη κομματικοποίηση των πάντων και οι διαχωριστικές γραμμές παράλληλα με αδιέξοδες κινλησεις εντυπωσιασμού κυριαρχούν ακόμα, που επιχειρείται να αξιοποιηθεί η κρίση και η τεράστια ανεργία για την πλήρη αμφισβήτηση ΣΣΕ, αμοιβών, εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, που οι ελληνικές κυβερνήσεις των μνημονίων μετατράπηκαν σε υποχείρια ντόπιων και ξένων εξωθεσμικών οικονομικών κέντρων και μας οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή, καλούμαστε σε τρομερά δύσκολες συνθήκες να αντιδράσουμε μπροστά σε αυτή την καταστροφή, την ανεργία  και την εξαθλίωση.

Παρ'ότι υπό άλλες συνθήκες και χειρισμούς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την ολοκληρωτική κατάρρευση της Ν/Ζώνης, να διατηρήσουμε μια στειχειώδη απασχόληση και λειτουργία των επιχειρήσεών της είναι φανερό πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική της διάλυσης της χώρας και του κλάδου μας δεν μπορούμε να ελπίζουμε.  Παρ'ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα όσο εμείς παραμένουμε θεατές, δεν αντιδρούμε συλλογικά και οργανωμένα, είναι μια ευκαιρία να καταδικάσουμε τα κόμματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τη διάλυση

Αγαπητοί συναγωνιστές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλω να πιστεύω πως ξεπερνόντας αδυναμίες και λάθη του παρελθόντος θα συμβάλλετε μαζί με όλους εμάς, τα θύματα αυτης της βάρβαρης πολιτικής, μαζί με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, για την ανατροπή των μνημονίων, των μεσοπροθέσμων και μακροπροθέσμων προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής και ισοπέδωσης.
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ν/Ζώνης σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων μέχρι να βρουν δουλεά. Για την προστασία των ηλικιωμένων και κυρίως για να εξασφαλιστεί μια ανθρώπινη ζωή για τα παιδιά μας.

Τέλος, ελπίζω  να γίνει κατανοητ'η η ανάγκη για κοινή δράση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και της χώρας. Αυτών των δυνάμεων που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και αυτοδιάθεση. Σε μια τέτοοια προσπάθεια που θα απαντά στο σήμερα και θα ανοίγει το δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο θα είμαστε όλοι μαζί.

Τάκης Καραγιαννάκης
Μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου